اهمیت اقامه نماز جماعت و نماز اول وقت با نگاهی بر نماز ظهر روز عاشورا
از عالی ترین نمونه های معنوی پیوند با خدا «نماز» است. این ارتباط معنوی حتی در مبارزه و جهاد به مجاهد در راه خدا روحیه می بخشد. جایگاه مهم نماز در اسلام روشن است.
امام حسین (علیه السلام) همچون پدر بزرگوارشان امام علی (علیه السلام) که در جنگ صفین به یکی از یاران خود فرمود: «ما برای نماز با این قوم می جنگیم.» امام حسین (علیه السلام) نیز از اقامه کنندگان نماز است، همچنان که در زیارت نامه های او آمده است: «أشهد أنّک قد أقمتَ الصَلاه وَ آتیتَ الزکاهَ.»[1] (زیارت وارث)
امام حسین (علیه السلام) در مسیر راه کربلا همراه با سپاه حر نماز جماعت برگزار کرد. شب عاشورا هم مهلتی که از سپاه کوفه درخواست کرد، برای خواندن نماز بود: «فَهو یعلم أنّی کنتُ أَحبّ الصّلاه»[2]
امام حسین (علیه السلام) و اصحابش تمام شب عاشورا را به نماز و استغفار و تضرع به درگاه الهی پرداختند: «وَ باتَ الحسینُ (علیه السلام) وَ أصحابه طولَ لیلتهِم یُصَلُّونَ یستغفرون وَ یَتَضرّعونَ»[3]
ظهر عاشورا نیز وقت نماز، ابوثمامه صائدی به سیدالشهدا یادآور شد که وقت نماز است، دوست دارم خدا را در حالی ملاقات کنم که این نماز را که وقتش رسیده است بخوانم. امام نگاهی به آسمان کرد و فرمود: «نماز را به یاد آوردی، خدا تو را از نمازگزاران و ذاکران قرار دهد، آری! اینک اول نماز است.» «ذکرت الصلاه، جعلک الله من المصلین الذاکرین، نعم هذا أول وقتها»[4]
آن گاه فرمود: «از آنان بخواهید تا دست از جنگ بردارند تا نماز بخوانیم.»
با توجه به چیزهایی که بیان شد می توان پی برد که امام حسین (علیه السلام) در نهضت عاشورا به موضوع نماز به عنوان یک اصل توجه نموده و آن را برجسته ساخته است.
توجه امام حسین (علیه السلام) به نماز در ظهر روز عاشورا نشان از یک وظیفه ی دینی و شرعی است. و امام با اقامه ی نماز به باطل سازی افکار دروغین دشمن پرداخت.
پیام عاشورا، پیام اقامه نماز و تربیت نسلی نماز خوان و خدا دوست است. عزاداران حسینی نیز با تبعیت از امام خود باید به این اصل مهم توجه و اهتمام ورزند. و نماز را که واجب دین است، نباید فدای سینه زنی و عزاداری که مستحب است کنند و بابد توجه نمود که نماز، مایه برخورداری از شفاعت امام حسین (علیه السلام) است.
پی نوشت:
1- مفاتیح الجنان، زیلرت نامه امام حسین در نیمه رجب، ص441
2- موسوعه کلمات الامام حسین، ص392
3- بحارالانوار، ج45، ص3
4- اعیان الشیعه، ج1، ص597
آیین عاشورایی درس ها و پیام های عاشورا، مسعود صفی یاری، ص156